Werking

Op deze pagina vind u alles over de werking van het plasmafilter.

Het rode lampje brandt niet

Het rode lampje geeft aan dat het filter op netstroom is aangesloten en dat het filter zou moeten werken. Controleer of de netadapter in het stopcontact zit .Zo ja, controleer of u stroom heeft op andere apparaten in dezelfde stroomgroep. Zo ja, dan zou het filter defect kunnen zijn.

Het blauwe lampje knippert als de afzuigkap ingeschakeld is

Dit betekent dat de maximale reinigingstijd van het filter bereikt is. Het filter werkt maximaal 60 minuten achtereen. In verband met veiligheid schakelt hij daarna automatisch uit. Wanneer u het filter opnieuw wilt inschakelen dient u de afzuigkap uit te zetten, 2 minuten te wachten en vervolgens de afzuigkap opnieuw inschakelen.

Het blauwe lampje knippert als de afzuigkap uitgeschakeld is

Dit betekent dat de maximale levensduur van het filter bereikt is, de levensduur is gemiddeld 9000 bedrijfsuren.

Het blauwe lampje brandt niet terwijl de afzuigkap ingeschakeld is

Brandt het rode lampje wel? Zo nee, controleer eerst punt 1.Als het blauwe lampje niet brandt en het rode lampje wel, draai dan het filter een kwartslag of halve slag. In het filter zit een sensor die wellicht net niet in de juiste positie staat om de luchtstroom optimaal te detecteren. Door het filter wat te draaien, kan de sensor wellicht ineens wel makkelijker luchtstroom detecteren.Helpt het draaien van het filter niet, zet de afzuigkap dan op een hogere stand, bijvoorbeeld stand 2 of 3. Brandt het blauwe lampje dan wel, ga naar punt 5. Brandt het blauwe lampje ook dan niet, dan zou het filter defect kunnen zijn. Zie onze omruilgarantie.

Het filter werkt alleen bij een hoge luchtstroom

U heeft wellicht een afzuigkap met een lage luchtstroom.Ons advies is de buitenste twee ringen aan de onderzijde van het filter af te plakken, dan kan de sensor op het filter gedetecteerd worden. De luchtdoorlaat wordt dan ongeveer 100 mm in plaats van de standaard 150 mm, dan reageert het filter ook op een lage luchtstroom. De buitenste twee ringen zijn te vinden aan de onderkant van het filter. Zijn de ringen afgeplakt en doet het filter het nog steeds niet.

Alles in huis beslaat

Is uw ventilatie in orde? Vocht dat in de ruimte aanwezig is, gaat door het filter heen maar wordt ook weer terug geblazen. Indien u bv. enkel glas heeft dan condenseert dit erg snel. Ons advies is beter te ventileren, bv. door een raampje open te zetten, dit bevordert tevens het algehele luchtklimaat binnenshuis.Nieuwe woningen hebben meestal een goed ventilatiesysteem; CMRV of mechanische afzuiging. Heeft u GEEN ventilatiesysteem in huis, plaats het filter dan zeker NIET! Let op: ventilatie is verplicht bij recirculatie.

Het filter is correct aangesloten maar er worden nog steeds (kook) geuren geroken

Branden zowel het rode lampje als het blauw lampje van het filter als de afzuigkap ingeschakeld is? Zo nee, start bij punt 1. Zo ja, controleer dan uw vetvoorfilter in de afzuigkap. Als dit filter niet voldoende gereinigd wordt, kunnen geuren niet voldoende gezuiverd en gerecirculeerd worden, waardoor geurtjes langer blijven hangen. Kijk in de handleiding van uw afzuigkap voor de optimale reiniging van het vetvoorfilter, vaak wordt geadviseerd deze wekelijks of tweewekelijks met een sopje of in de vaatwasser te reinigen. Als er kookgeuren geroken worden, kunt u het filter aan laten totdat de geur volledig weg is. Let ook op recente temperatuurs-/weerschommelingen buiten. Als het buiten koud is, is een hogere ionisatiewaarde meetbaar. Hierdoor zal, bij goed ventileren, de kookgeur ook eerder verdwijnen dan wanneer het warmer wordt buiten. Conclusie: Bij koud weer hoeft er minder lang gerecirculeerd te worden dan bij warmer weer.

Er word een frisse geur geroken welke te overheersend is

Deze geur noemen wij ook wel ionisatie / “frisse berg lucht”. Het filter werkt. Het advies is om 15 tot 20 minuten na het koken de afzuigkap uit te zetten. Dit staat tevens in de handleiding vermeld. Echter, de tijd dat de afzuigkap aan moet blijven staan, ligt ook aan hoe lang er gekookt wordt en hoe groot de ruimte is. Als u de lucht zelf schoon genoeg vindt, mag de afzuigkap natuurlijk gewoon uit. Let ook op recente temperatuurs-/weerschommelingen buiten. Als het buiten koud is, is een hogere ionisatiewaarde meetbaar. Hierdoor zal, bij goed ventileren, de kookgeur ook eerder verdwijnen dan wanneer het warmer wordt buiten.U kunt de afzuigkap altijd even een kwartiertje aan zetten als het bv. stinkt in huis, als er gerookt wordt etc .Let op: ventilatie is verplicht bij recirculatie.

Er word een (ozon) metaallucht geroken

Dit is geen ozonlucht. Wat u ruikt is ionisatie,. Ons filter is hierop gekeurd door de TÜV en voldoet aan de strengste keuringsnormen. Let op: ventilatie is verplicht bij recirculatie.

Ik ruik de geur van het eten niet in de keuken maar wel in een andere ruimte

Dit is logisch te verklaren. Het filter maakt alleen de ruimte schoon waarin hij geplaatst is. Als geurtjes ontsnappen naar een andere ruimte zijn deze niet weer terug te halen. Het is daarom altijd belangrijk om in een afgesloten, geventileerde ruimte te koken. Heeft u een open keuken, dan is het belangrijk om het filter ruim van te voren aan te zetten zodat de luchtstroom al circuleert vóór het koken. Zo voorkomt u dat er geurtjes ontsnappen.Let op: Heeft u gecontroleerd of de luchtstroom die vanuit de afzuiging door het filter gaat, alleen via de uitblaasroosters weer in uw keuken teruggeblazen wordt? Is een eventuele afvoer naar buiten dicht gemaakt? En zit er geen ventiel/opening voor bv. mechanische ventilatie in of heel dichtbij de uitblaasroosters? De luchtstroom moet namelijk altijd in dezelfde ruimte terug komen waar de lucht ook vandaan gehaald wordt.

Er komt geen lucht uit mijn afzuigkap

Controleer allereerst of er uitblaasroosters in de koof/schacht zitten zodat de lucht weer terug de ruimte in kan. Controleer of de afzuigkap juist is aangesloten. Controleer of alle standen juist functioneren en kijk of de motor draait. Controleer of de terugslagklep van de motor is verwijderd. Op sommige kappen zit deze nog. Als deze niet verwijderd wordt kan de lucht er niet doorheen aangezien de klep tegen het filter geduwd wordt en dus niet opengaat. Zit deze er nog op, verwijder deze dan. Is het probleem niet opgelost? Neem dan contact op met de leverancier van uw afzuigkap.

Waar blijft het vocht

Het vocht gaat door het filter en blijft in de woning, daarom moet er goed geventileerd worden (zie tevens punt 6).Ons filter heeft een ‘Appliance 3 keuring’. Dit betekent dat het filter tegen vocht kan. Het gaat hierdoor niet kapot en is ook geschikt om geplaatst te worden in vochtige ruimtes (bijvoorbeeld een badkamer). Let op: ventilatie is verplicht bij recirculatie.

Wat doet het filter met vet

Vet wat eventueel door het vetvoorfilter van de afzuigkap gaat wordt vernietigd in het filter. Het vet wordt opgeslagen in een glasvezelmat welke tussen de twee elektrische kernen zit. Als het vet zich ophoopt tussen de elektrische kernen zal er een ‘stroompje’ ontstaan die het vet vernietigd (zie dit als een soort vliegenlamp).Kleine deeltjes vet worden met ESD vernietigd en het stof wordt uit het filter geblazen door de luchtdruk van de motor. Let op: altijd een vetvoorfilter gebruiken, niet alleen voor de werking van het filter maar ook voor het behoud (levensduur) van de motor van de afzuigkap. Dit voorfilter moet volgens de handleiding van uw afzuigkap regelmatig gereinigd worden om een optimale werking te kunnen blijven garanderen.

Er word een sissend geluid waargenomen

Wat u hoort is het opbouwen van de spanning, en de ontlading die daar op volgt. Dit gebeurt om de zoveel seconden, en is een normaal en natuurlijk resultaat van de werking van de elektronica in het filter.

Dienen de koolstoffilters in tact te blijven

Nee dit is niet noodzakelijk, ons filter kan worden gebruikt zonder deze koolstoffilters.Het kan geen kwaad om deze filters toch te plaatsen. In sommige gevallen wordt hierdoor de lucht beter verdeeld en komt dit ten goede aan de totale werking van het ontwerp van uw afzuigkap. Het is niet nodig om deze filters iedere 2 maanden te vervangen als u ze combineert met een PlasmaMade filter. Deze filters kunnen dan gewoon blijven zitten. Het is wel verstandig om af en toe (iedere 6 maanden) het koolstofmatje op het filter even te reinigen met warm water. U bereikt dit koolstofmatje door het metalen vetfilter uit de afzuigkap te halen. Vaak ziet men dan direct het koolstoffilter zitten. Deze kan er eenvoudig worden uitgehaald. Mocht dit toch niet lukken, neem dan contact op met de leverancier van de afzuigkap.