Werking

Op deze pagina vind u alles over de werking van het plasmafilter.

1. Het rode lampje brandt niet

Het rode lampje geeft aan dat het filter op netstroom is aangesloten en dat het filter zou moeten werken. 

- Controleer of de netadapter in het stopcontact zit. 
- Zo ja, controleer het filter op andere stopcontacten.
- Mocht u wel stroom hebben en het lampje brand nog steeds niet, dan zou het filter defect kunnen zijn. Neem contact op met de servicedesk. 

2. Het blauwe lampje knippert als de afzuigkap ingeschakeld is

Dit betekent dat de maximale reinigingstijd van het filter bereikt is. Het filter werkt maximaal 180 minuten achtereen, in verband met veiligheid schakelt hij daarna automatisch uit. 

- Wanneer u het filter opnieuw wilt inschakelen dient u de afzuigkap uit te zetten, 2 minuten te wachten en vervolgens de afzuigkap opnieuw in te schakelen.

3. Het blauwe lampje knippert als de afzuigkap uitgeschakeld is

Dit betekent dat de maximale levensduur van het filter bereikt is. De gemiddelde levensduur van een PlasmaMade E-Filter is minimaal 9000 bedrijfsuren, hierna moet het filter vervangen worden. Neem contact op met een dealer bij u in de buurt.

4. Het blauwe lampje brandt niet terwijl de afzuigkap ingeschakeld is

Brandt het rode lampje wel maar het blauwe lampje niet? 

- Draai het GUC1212 en GUC1214 een kwart- of halve slag en de GUC1314 180 graden. In het filter zit een sensor die wellicht net niet in de juiste positie staat om de luchtstroom optimaal te detecteren. Door het filter wat te draaien kan de sensor wellicht makkelijker de luchtstroom detecteren. 
- Helpt het draaien van het filter niet? Zet de afzuigkap dan op een hogere stand, bijvoorbeeld stand 2 of 3. 
- Brandt het blauwe lampje dan wel? 
- Bekijk of het filter alleen werkt bij een hoge luchtstroom (zie het punt 5). 
- Brandt het blauwe lampje ook dan niet? 
- Kalibreer het filter opnieuw. Dit doet u door de stroom er even kort af te halen en er daarna weer op te zetten. Let op: de afzuigkap dient dan uit te staan/geen luchtstroom te produceren.
- Werkt het filter alsnog niet? Het filter zou defect kunnen zijn. Zie onze omruilgarantie of neem contact op met onze servicedesk.

5. Het filter werkt alleen bij een hoge luchtstroom

U heeft wellicht een afzuigkap met een lage m3.

Heeft u een GUC1212 of GUC1214? 
- Ons advies is om eventueel de buitenste twee ringen aan de onderzijde van het filter af te plakken, dan kan de sensor op het filter gedetecteerd worden. De luchtdoorlaat wordt dan ongeveer 100 mm in plaats van de standaard 150 mm. Dit zorgt er voor dat het filter ook op een lage luchtstroom reageert. De buitenste twee ringen zijn te vinden aan de onderkant van het filter. 
- Zijn de ringen afgeplakt en doet het filter het nog steeds niet? Neem dan contact op met onze servicedesk. 

Heeft u een GUC1314?
-
Neem contact op met onze servicedesk, wij hebben een speciaal low-flow onderdeel voor inductie afzuigingen met extreem lage m3 beschikbaar.

6. Alles in huis beslaat

Is uw ventilatie in orde? Vocht dat in de ruimte aanwezig is gaat door het filter heen maar wordt ook weer terug geblazen. Indien u bijvoorbeeld enkel glas heeft dan condenseert dit erg snel. 

- Tip: Op het moment dat u met deksels kookt, komt er ook minder vocht vrij in uw keuken. Dit kan (volgens recente onderzoeken) tot 60% schelen in vochtuitstoot tijdens het koken.
- Het PlasmaMade E-Filter doet niks met vocht. Ons advies is beter te ventileren, bijvoorbeeld door een raampje open te zetten. Dit bevordert tevens het algehele luchtklimaat binnenshuis.. Heeft u geen ventilatiesysteem in huis, plaats het filter dan niet! 

Let op: ventilatie is verplicht bij recirculatie.

7. Het filter is correct aangesloten maar er worden nog steeds (kook) geuren geroken

Branden zowel het rode lampje als het blauw lampje van het filter als de afzuigkap ingeschakeld is?
- Zo nee, start bij punt 1.
- Zo ja, controleer dan uw vetfilter (metalen rooster) in de afzuigkap. Als dit filter niet voldoende gereinigd wordt kunnen geuren niet voldoende gezuiverd en gerecirculeerd worden, waardoor geurtjes langer blijven hangen. Kijk in de handleiding van uw afzuigkap voor de optimale reiniging van het vetfilter (metalen rooster), vaak wordt geadviseerd deze wekelijks of tweewekelijks met een sopje of in de vaatwasser te reinigen. Wij adviseren om de vetvoorfilters minimaal 1 keer in de 2 weken te reinigen, omdat vet na 10 dagen al gaat stollen.

Als er kookgeuren geroken worden, kunt u het filter aan laten totdat de geur volledig weg is.

Gebruik:
Het is van belang om de afzuigkap zodra u begint met koken, het snijden van de groenten al aan te zetten. (ca. 10 minuten) Dit kan op de laagste stand. Gaat u koken dan kunt u de afzuigkap op een hogere stand zetten. Zorg er altijd voor dat de kookdampen goed afgezogen worden door de afzuigkap.Laat na het koken, als de vaat in de vaatwasser zit of is afgewassen en er dus geen nieuwe geuren bij komen de afzuigkap nog 20 tot 30 minuten aan staan, zodat alle geuren worden opgenomen en het filter ook de tijd heeft zichzelf te reinigen.

U kunt de afzuigkap altijd even een uurtje overdag aan zetten als u bijvoorbeeld intensief gekookt heeft. Dan krijgt het filter ook de tijd om zichzelf te reinigen.

8. Er word een frisse geur geroken welke te overheersend is

Deze geur noemen wij ook wel ionisatie / “frisse berg lucht”. Het filter werkt. 

- Controleer of de lampjes op de juiste manier branden (zie punten 1, 2, 3 en 4).
- Zo ja, uw filter werkt naar behoren. 
- Het advies is om 15 tot 20 minuten nadat de geurbronnen weg zijn afzuigkap uit te zetten. Dit staat tevens in de handleiding vermeld. Echter, de tijd dat de afzuigkap aan moet blijven staan ligt ook aan hoe lang er gekookt wordt, hoe groot de ruimte is en hoe lang een geurbron aanwezig blijft. Als u de lucht zelf schoon genoeg vindt, mag de afzuigkap natuurlijk gewoon uit. 
- Zo nee, neem contact op met de servicedesk. 
- Let ook op recente temperatuurs-/weerschommelingen buiten. Als het buiten koud is, is een hogere ionisatiewaarde merkbaar. Hierdoor zal, bij voldoende ventilatie, de kookgeur ook eerder verdwijnen dan wanneer het buiten warmer wordt. 
- U kunt de afzuigkap altijd even een kwartiertje aan zetten als het bv. stinkt in huis of als er gerookt wordt etc. 

Let op: ventilatie is verplicht bij recirculatie.

9. Er word een (ozon) metaallucht geroken

Wat u ruikt is ionisatie. Dit is geen ozonlucht. Ons filter is hierop gekeurd door de TÜV en voldoet aan de strengste keuringsnormen. 

Let op: ventilatie is verplicht bij recirculatie.

10. Ik ruik de geur van het eten niet in de keuken maar wel in een andere ruimte

Dit is logisch te verklaren; het filter maakt alleen de ruimte schoon waarin hij geplaatst is. Als geurtjes ontsnappen naar een andere ruimte zijn deze niet weer terug te halen. Het is daarom altijd belangrijk om in een afgesloten, geventileerde ruimte te koken. 

- Heeft u een open keuken? Dan is het belangrijk om het filter ruim van te voren aan te zetten zodat de luchtstroom al circuleert vóór het koken. Zo voorkomt u dat er een minimale hoeveelheid geurtjes ontsnapt. 

Let op: Heeft u gecontroleerd of de luchtstroom die vanuit de afzuiging door het filter gaat, alleen via de uitblaasroosters weer in uw keuken teruggeblazen wordt? Is een eventuele afvoer naar buiten dicht gemaakt? Zit er geen ventiel/opening voor bv. mechanische ventilatie in of heel dichtbij de uitblaasroosters? De luchtstroom moet altijd in dezelfde ruimte terug komen waar de lucht ook vandaan gehaald wordt. Mocht dit niet zo zijn, neem dan contact op met het bedrijf welke uw keuken of ventilatie heeft geïnstalleerd. 

11. Er komt geen lucht uit mijn afzuigkap

- Controleer allereerst of er uitblaasroosters in de koof/schacht zitten zodat de lucht weer terug de ruimte in kan. 
- Controleer of de afzuigkap juist is aangesloten. 
- Controleer of alle standen juist functioneren en kijk of de motor draait. 
- Controleer of de terugslagklep van de motor is verwijderd. Op sommige kappen zit deze nog. Als deze niet verwijderd wordt kan de lucht er niet doorheen aangezien de klep tegen het filter geduwd wordt en dus niet opengaat. 
- Zit deze er nog op? Verwijder deze dan. 
- Is het probleem niet opgelost? Neem dan contact op met de leverancier van uw afzuigkap

12. Waar blijft het vocht

Het vocht gaat door het filter en blijft in de woning, daarom moet er goed geventileerd worden (zie tevens punt 6). Ons filter heeft een ‘Appliance 3 keuring’, dit betekent dat het filter tegen vocht kan. Het filter gaat hierdoor niet kapot en is ook geschikt om geplaatst te worden in vochtige ruimtes (bijvoorbeeld een badkamer). 

Tip: Op het moment dat u met deksels kookt, komt er ook minder vocht vrij in uw keuken. Dit kan (volgens recente onderzoeken) tot 60% schelen in vochtuitstoot tijdens het koken.

Let op: ventilatie is verplicht bij recirculatie.

13. Wat doet het filter met vet

Vet wat eventueel door het vetfilter van de afzuigkap gaat wordt gereinigd in het filter. Het vet wordt opgeslagen in een glasvezelmat welke tussen de twee elektrische kernen zit. Als het vet zich ophoopt tussen de elektrische kernen zal er een ‘stroompje’ ontstaan die het vet neutraliseert (zie dit als een soort vliegenlamp). Kleine deeltjes vet worden door de ESD geneutraliseerd en het stof wordt uit het filter geblazen door de luchtdruk van de motor. 

Let op: gebruik altijd het vetfilter wat bij de afzuigkap is meegeleverd, niet alleen voor de werking van het filter maar ook voor het behoud (levensduur) van de motor van de afzuigkap. Het vetfilter moet volgens de handleiding van uw afzuigkap regelmatig gereinigd worden om een optimale werking te kunnen blijven garanderen. 

- Kijk in de handleiding van uw afzuigkap voor de optimale reiniging van het vetfilter, vaak wordt geadviseerd deze wekelijks of tweewekelijks met een sopje of in de vaatwasser te reinigen.

14. Er word een sissend geluid waargenomen

Wat u hoort is het opbouwen van de spanning, en de ontlading die daar op volgt. Dit gebeurt om de zoveel seconden en is een normaal en natuurlijk resultaat van de werking van de elektronica in het filter.

15. Dienen de koolstoffilters in tact te blijven

Nee, dit is niet noodzakelijk; ons filter kan worden gebruikt zonder deze koolstoffilters. Deze koolstoffilters kunnen op termijn ernstig vervuild raken en de zuigkracht van de afzuigkap verminderen. U kunt uw afzuigkap bestellen zonder meegeleverde koolstoffilters, dit kan de aanschafprijs verminderen.