De revolutie begint in Staphorst

Na alle negatieve berichtgeving over Staphorst met betrekking tot COVID-19 besmettingen nemen Staphorster scholen en lokaal innovatief bedrijf PlasmaMade hun verantwoordelijkheid en zetten actief in op zuivere lucht in scholen.

Staphorst, 28 oktober 2021

In onderling overleg tussen scholen in de Gemeente Staphorst en het innovatieve Staphorster bedrijf PlasmaMade zullen alle lokalen van basisscholen in Staphorst voorzien worden van de innovatieve PlasmaMade Air Cleaners om hiermee bij te dragen aan de bescherming van leerlingen en onderwijs personeel. De innovatieve en gepatenteerde filtertechniek in de Air Cleaners van PlasmaMade zorgt ervoor de dat de aerosolendruk in een ruimte significant wordt verlaagd, zodat de kans op overdracht van potentieel gevaarlijke deeltjes sterk verminderd wordt.

Martin van der Sluis, CEO van PlasmaMade, die het initiatief voor deze belangwekkende stap samen met de gemeente Staphorst heeft genomen, is zeer verheugd met de nieuwe samenwerking met alle scholen in Staphorst. “Ik ben trots dat wij bij kunnen dragen aan een veilig binnenklimaat voor alle leerlingen en onderwijzers in Staphorst. Onze filtertechniek is breed inzetbaar, en ik ben blij dat we dit nu in Staphorst kunnen inzetten in mijn Gemeente die het nu zwaar heeft in de strijd tegen COVID-19”. De directeuren van de deelnemende scholen hebben hun persoonlijke dank overgebracht aan Martin van der Sluis.

Wethouder Lucas Mulder van de gemeente Staphorst vindt dat de Gemeente Staphorst een veilig klimaat in alle scholen in haar omgeving moet kunnen waarborgen en is daarom de samenwerking met PlasmaMade aangegaan. Ook het feit dat de inzet van Air Cleaners comfort verhogend is een pré: leerlingen en leraren hoeven niet meer in winterjas in de schoollokalen te verblijven.

De Nederlandse overheid hikt er tegenaan om luchtreiniging op te nemen in het plan om Corona verder te bestrijden, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld België. Ook de World Health Organisation (WHO) ziet het gevaar van luchtgebonden overdracht (‘airborne transmission’). Het zou mooi zijn als we hier in Staphorst op vooruit kunnen lopen. Wie had ooit gedacht dat we nu kunnen zeggen: De revolutie begint in Staphorst! Staphorst is de eerste gemeente in Nederland die actief maatregelen neemt om aerosolen en potentiële overdracht van schadelijke stoffen in belangrijke mate te verminderen. De effectiviteit van de Air Cleaners, gekoppeld aan een laag energieverbruik en stille werking zorgen voor een veilige omgeving en snelle terugverdientijd. Ook het feit dat de Air Cleaners zorgen voor vermindering van pollen, bacteriën, geuren en fijnstof maken dat deze oplossing er voor zorgt dat de scholen toekomstbestendig zijn met het oog op gezonde binnenlucht.

Bescherming
Recent onderzoek van het toonaangevende Duitse Fraunhofer instituut heeft aangetoond dat de PlasmaMade Air Cleaner voor 99,99% effectief is bij het elimineren van virussen in 30 minuten. Verder heeft recent onderzoek van de TU Eindhoven in samenwerking met SportInnovator (een onderdeel van het ministerie van VWS), onder leiding van professor Bert Blocken, aangetoond datmet een combinatie van (bestaande) mechanische ventilatie en de PlasmaMade Air Cleaner een reductie van aerosolen tot 90% in sportscholen behaald kan worden. Dit onderzoek is gebeurd in een echte gym met 40 intensief sportende deelnemers, dus het effect in een klaslokaal zal nóg positiever zijn. Naar aanleiding van deze onderzoeken heeft NOC*NSF besloten om PlasmaMade Air Cleaners in te zetten tijden de Olympische Spelen van Tokyo en tijdens de komende Olympische Winterspelen in Beijing. Scholen die in ieder geval aan het bouwbesluit voldoen, zorgen er voor dat in combinatie met de Air Cleaners de lucht in de lokalen schoon en veilig is.

Over PlasmaMade
PlasmaMade is een Nederlandse leverancier van filtertechniek. De onderneming levert gepatenteerde luchtreinigings oplossingen voor keukens met meer dan 150.000 verkochte filters. Daarnaast levert PlasmaMade wereldwijd innovatieve Air Cleaners voor publieke ruimtes.

Zie ook:
https://www.destentor.nl/kop-van-overijssel/basisscholen-in-staphorst-gaan-met-speciaal-apparaat-van-martin-de-strijd-aan-met-corona~aa526ad6/

https://www.rd.nl/artikel/948656-scholen-staphorst-krijgen-aerosolenzuiveraar-in-lokaal

https://dvhn.nl/drenthe/meppel/Tientallen-scholen-kerken-en-verenigingen-in-den-lande-willen-ook-corona-luchtreinigingsfilters-uit-Staphorst-27141674.html.